10/3/10

El museu de l'esperanto avança

El Patronat de Turisme de Subirats ha impulsat un acord entre l’Associació Catalana d’Esperanto i el Museu d’Esperanto de Subirats per a que aquest obri les seves portes en un horari fix. Fins ara el museu, situat al poble de Sant Pau d’Ordal, obria ocasionalment sota petició expressa. El museu, amb més de 40 anys d’història, és un dels més importants del món com a font de coneixement del moviment esperantista, al mateix nivell dels que es pot trobar a Viena, Budapest o Rotterdam. Properament s’anunciarà a partir de quina data i en quin horari es podrà admirar l’impressionant col.lecció que Lluís Hernández Yzal va aplegar en tota una vida dedicada a la llengua Esperanto i tot allò vinculat a la seva història. El museu aplega una importantíssima biblioteca amb més de 8.000 documents en aquest idioma però també milers de postals, tot tipus d’objectes i material audiovisual fruit de l’activitat dels esperantistes a nivell mundial.

Rafael Hernández Massana, propietari del museu després de la defunció del seu pare Lluís Hernández Yzal en 2002, amb l’ajut de la seva família ha mantingut el museu tal qual el seu pare el tenia exposat, en un perfecte estat de conservació. El passat gener va celebrar una exitosa jornada de portes obertes, coincidint amb la Festa Major de Sant Pau d’Ordal. La setmana passada, en una reunió al mateix Museu d’Esperanto, convocada pel Patronat de Turisme de Subirats, va assistir la Junta Directiva de l’Associació Catalana d’Esperanto presidida per Llibert Puig on, juntament amb l’empresa de serveis educatius local Can Rossell Natura, es va lligar l’acord per fer accessible el museu a visites individuals, grups i escoles durant tot l’any. A més a més el museu serà un focus constant d’activitats relacionades amb l’Esperanto per realitzar-se a Subirats i dirigides als seguidors d’aquesta llengua de tot el món, quan tot just acaba de celebrar-se el 150è aniversari del naixement del seu creador, el Dr. Ludwik Lejzer Zamenhof.

A partir d’ara es faran tasques de remodelació al museu per comptar amb una exposició adaptada als nous temps i es preparà l’acte solemne de reobertura que comptarà amb personalitats de primer nivell de la cultura catalana. El Patronat de Turisme de Subirats facilitarà la difusió i promoció d’aquest reclam turístic de primer ordre, el qual s’ha de sumar als atractius enoturístics més coneguts com les caves, els cellers i el paisatge vitivinícola. Aquest recurs també s’incorpora a l’oferta turístico-cultural del municipi que té, entre d’altres, el Castell de Subirats i la ruta “Última Defensa de Barcelona” com a principals exponents. El Museu comptarà amb una pàgina web pròpia i també a internet desenvoluparà la seva tasca de promoció. Mentrestant es posen en pràctica aquestes accions es pot trobar la informació més actualitzada al respecte al bloc de Turisme de Subirats.