11/3/13

Fragment d'un llibre-còmic


 "...si el que voleu és donar consells o opinions, doncs està molt bé, endavant amb això. En determinades ocasions pot ser útil. De tota manera no és això el que estem treballant aquí. Aquí estem treballant un eina que pot ser més potent si se sap usar, les preguntes.

En primer lloc és més potent perque quan tu creus que aquesta mateixa experiència t'ha passat a tu, estás molt equivocada: les paraules tenen significats absolutament diferents per a dos persones diferents, no us deixeu enredar per les paraules.

Per altra banda, encara que fossis capaç d'entendre el significat que les paraules tenen per a ella, mai podries arribar a saber què més hi ha al darrera  i que no està explicant amb paraules, entre d'altres coses perque ni ella mateix n'és conscient.

Per un altre cantó, si vols que una persona no faci una cosa, aconsella-li que la faci. És normal: una persona té un problemàs que porta arrossegant durant molt de temps i al que no és capaç de trobar-hi solució i arribes tu i apa! en cinc minuts ho tens clar i li dones la solució perfecte! o sigui: tu ets super-llest i l'altra persona és estúpida.

Si aconseguissis que l'altra persona fes el que li has suggerit, et garanteixo que no li funcionaria: ja s'en ocuparia la persona de que no li funcionés. I encara que la persona tingués la millor voluntat del món...quina probabilitat té de que el teu consell sigui vàlid?: No tens ni idea del que en realitat està passant!..."

Traduit del llibre: El libro grande de la PNL.
Autors: Allan Santos i Enric Lladó
Rigden Institut Gestalt