13/12/14

Manual del guerriller precari 3

Roba
- Molts dels que estem en atur som gent adulta que ja hem superat l'edat de crèixer, per tant, a menys que ens engreixem de forma inesperada, podem utilitzar la roba ja comprada durant molt de temps.
- Existeixen botigues i mercats d'ocasió i segona mà on es poden trobar peces bé de preu.
- Algunes superfícies comercials com per exemple Lidl, ofereixen periòdicament peces de vestir i per la llar a preus força convenients.
- Com ja se sap, si hom pot esperar a l'època de rebaixes, millor
- De vegades al carrer també es troba roba aprofitable. Es recomenable fixar-se com l'han deixada, millor agafar la que està neta, ben plegada i ben posada en una bossa o altre envoltori. En tots els casos, rentar-la abans de fer-ne ús.
- Si tens molts contactes, pot ser interessant fer una circular preguntant a qui li sobra roba.
- A l'hivern "Ande yo caliente y riase la gente!". Oblidat de modes, estils, costums, etc. Si no tens jaqueta, posa't un jersei sobre un altre, una samarreta sobre una altre, una malla sota el pantaló, posa't doble mitjó,...juga amb el que tens.

Transport
- El millor, sempre que es pugui, és fer els desplaçaments a peu o en bicicleta.
-Si s'han de fer desplaçaments amb vehicle, mirar de concentrar les gestions en un mateix viatge i evitar fer dos viatges al mateix lloc en dies diferents per activitats diferents.
- Colar-se en el transport públic en principi no és legal, però això no vol dir que no sigui legítim si la teva situació és realment precaria i contra la teva voluntat.
- Convé estudiar quin tipus d'abonament surt més econòmic a partir d'estudiar quins desplaçaments són els més habituals i inevitables.
- Existeixen xarxes de contactes específiques per reduir costos compartint vehicles (Blablacar, Uber, etc.
- Quan algún amic et comenti que va a algún lloc en cotxe, pensa si t'hi podries afegir per fer allà alguna activitat que tinguis en ment.

Oci
- Els aturats no tenim mai vacances i alhora les tenim sempre. Hi ha moltes activitats saludables que no tenen gairebé cap cost: lectura de llibres, audició de música, senderisme, excursionisme, natació si ets prop del mar, gimnàstica a l'aire lliure,...
- A la primavera i l'estiu es multipliquen les festes majors, que ofereixen ambient i sovint algunes activitats de franc.
- Centres culturals, Casals, biblioteques, etc. proposen de forma regular activitats gratuites o de cost reduit.
- Si tens inquietuts socials i polítiques pots visitar també associacions, col·lectius, cases okupades, centres autogestionats, on sovint es benvinguda la gent amb ganes de fer coses.
- També existeixen, en una línia més tradicional, camps de voluntariat, dins del país i fora. Pots buscar informació a la xarxa.
- Quan arriba la temporada, cercar bolets és tant una activitat d'oci com una forma d'enriquir la teva dieta sense cost afegit. De forma similar, hom pot aprofitar excursions per colllir altres coses: mores, maduixes, pinyons, castanyes, herbes culinàries, cireres d'arboç, etc.
- El millor és que oci i proveiment coincideixin. Si tornes de l'excursió amb més coses que quan vas sortir, millor.
- Si tens balcó, pati o terrat, la jardineria és una bona opció, i si cultives hortalises en treuràs profit afegit. Molts dels envasos de plàstic que se t'acumulen poden ser transformats en testos i recipients de planter. Mira a veure si pots recollir l'aigua de pluja per utilitzar-la per a rec.
- Si el clima t'impedeix sortir de casa, una bona selecció de programes de tv pot ser útil. Prova de coneixer la programació del dia i tria allò que et convingui: classes d'algún idioma, documentals específics, entrevistes a personatges relevants, programes didàctics per aprendre matèries, etc.
- Evidentment llegir llibres sempre és bo. Busca un racó força il·luminat i còmode i deixat portar al món de l'escriptor.

Nota: avui dia internet es pot considerar una mina d'idees. Sempre que et sentis bloquejat, prova a cercar una resposta escrivint la teva inquietut al navegador. Potser no obtinguis una satisfacció immediata però et pot suggerir noves passes que abans no havies contemplat.