27/1/16

Un patrimoni virtual evanescent

Si tot va com previst, aquest any desapareixerà  casa meva com a patrimoni tangible de la meva vida. El meu itinerari esdevindrà menys sedentari i sense grans lligams terrenals.
No obstant això, hi ha un patrimoni que durarà més, un patrimoni intangible però real, tot i que no em pertany en titularitat. Les meves accions i la meva petjada a La Xarxa.
Avui volia fer un repàs de tot allò que he anat construint en aquest nou món fet de àtoms i mol·lècules electròniques. Un petit imperi de lletres i imatges repartit en llocs diversos dins del cosmos informàtic.
Es tracta, sobre tot, de blogs que he anat utilitzant, al llarg dels anys,  com a plataforma i com a extensió de mi mateix.
Intentaré fer una breu introducció en cadascú dels espais que la xarxa m'ha cedit per un temps no concretat:

El relat de Dorian Gray
Aquest blog va ser concebut, en un  primer moment, com a lloc on parlar de l'esperanto i la seva connexió amb Igualada i amb l'Anoia. Amb el temps va sofrir una mutació i va esdevenir un blog intimista i personal.

Katalunio
Un blog per explicar Catalunya a la comunitat esperantista mundial.

Retpública Independent del Montsec
Un espai entre la utopia i les vivències rurals. Va nèixer per expressar el meu amor per la muntanya, especialment per la serralada prepirinenca del Montsec.

Esperanto. A vegades veig altres llengües
Un blog per explicar als catalans què és l'esperanto i què fan els esperantistes d'arreu del món.

La Brokanteria
Un lloc web concebut de forma semiprofessional. Una finestra oberta al meu mitjà de vida: la venda de productes de segona mà i antigüitats.

Montserrat
Concebut com a complement del blog Katalunio, Montserrat preten mostrar l'esperanto des d'una vessant especialitzada, enquadrat en un entorn cultural i turístic.

Muzeo de Esperanto de Subirats
La iniciativa pertany a l'època en la que vaig treballar per al Museu d'esperanto que es troba a Sant Pau d'Ordal (Alt Penedès). En el seu moment vaig posar en marxa les dues versions, la catalana i la esperantista. actualment sóc responsable d'aquesta última, encara que no gaire activa darrerament, tot s'ha de dir.

Karulo Pika Kulo
Un compte dins la xarxa social Ipernity. En principi és un calaix de sastre, majoritàriament dirigit a esperantistes, conté moltes imatges i articles concebuts com a divertimento.

Relats en Català
Relats en Català és una plataforma divulgativa per a escriptors de prosa i poesia. Hi vaig obrir un compte i hi vaig penjar part de la meva obra en aquests camps. Suposo que escrivint "karulo" en el cercador intern, em trobareu.

Ni tradukas
Com el de La Brokanteria, aquest també és un blog semiprofessional. A través d'ell m'ofereixo com a traductor a particulars i empreses que estiguin interessats en tenir versions en esperanto de qualsevol document, video, espai web,...etc. Els darrers treballs han estat subtitulacions de conferències en esperanto que han tingut lloc a l'Espai Vilaweb. També he realitzat bona part dels documents en esperanto del Centre d'Estudis Joan Bardina.

Lernu
Lernu és un portal didàctic al servei de la gent que vol aprendre esperanto a través d'internet. Formo part de l'equip de traductors voluntaris, en aquest cas pel que fa a la versió en català.

Dotsub
Habitualment subtitulo a l'esperanto videos catalans i d'altres llengües que es poden veure en aquest canal especialitzat.

Facebook i Twitter 
Ambdues xarxes socials i comunicatives les utilitzo amb freqüencia variable, especialment quan necessito transmetre petits missatges o notícies que considero d'especial relevància.

Vikipedio
En el seu moment vaig fer una efímera incursió en la Vikipedia esperantista i vaig fer l'article referent a Igualada. També vaig afegir un enllaç dins l'article sobre Montserrat. Per altra banda, algú amable, un esperantista se suposa, va tenir el detall de fer-hi una entrada amb el meu nom Karles Berga.

Superprof
Un lloc web on la gent ofereix o demana classes de multitud de matèries. Hi figuro com a professor d'esperanto.