15/1/14

Sí i no *


Arrel de la famosa resposta sísí, a la famosa pregunta de la famosa consulta, he tornat a pensar en que hi ha un corrent de pensament, a cavall entre la nova era, el creixement personal i el coaching, que diu que hem de ser asertius, oberts, positius i en general posicionar-nos a favor de tot allò que ens sembla que està en el costat lluminós de la vida.
Un corrent psicológic que s'aplica, sobre tot, a les persones que ens semblen derrotades, decaigudes o deprimides. És el corrent del sí o sí, que ens diu que hem d'obrir sempre les nostres portes i exiliar la paraula no del nostre diccionari personal i íntim. Hem de buscar la llum, la claror, el blanc, la bonhomia, la bellesa, el plaer, repetir cada dia al matí que avui pot ser un gran dia i anar-nos a dormir recordant-nos les coses boniques.
No és una mala filosofia...sempre i quan sigui un estil de vida transitori, fins que poguem veure la vida tal com és, maca i lletja, bona i dolenta, alta i baixa, amable i hostil, alegre i trista, il·luminada i fosca, sí i no,...
Viure instal·lats en el sí és viure en un miratge. Tot sí implica abandonar milers de sís possibles, inclòs aquell sí disfressat de no, el  que aconsegueix enredar el nostre amic benintencionat que s'ofereix per tancar el nostre no en un armari.
Ell millor sí  és aquell que en la maduresa ens porta a acceptar que la vida és sí i és no. Algú podria pensar, per exemple, un món on tots els estudiants aprovessin sempre tots els exàmens? El més gran dels sís no ens lliurarà mai de la mort, la vida és un sí i la mort un no? Sí i no.
Si un amic em convida a anar al bar a pendre unes cerveses li diré que sí. Si un amic em convida a seu cotxe després de pendren's les cerveses diré que no. Sí i no. Un testimoni de Jehovà em parla del seu Déu i l'escolto, la segona vegada que em parla ja no l'escolto. Sí i no. Dilluns tinc ganes d'escoltar música, dimarts no. Sí i no. No hi ha res tan confortable com estar en companyia d'un amic que t'entén. No hi ha res més feixuc que estar en companyia d'un amic que no t'entén. Sí i no.
Aquella frase que diu que la millor manera d'evitar la tentació és incorporar-la a la teva vida és certa. La millor manera de sobreviure al costat fosc de la vida és incorporar-lo a la teva vida. Quan aprens a nadar, l'aigua deixa de ser un enemic temible. L'aigua fa por, l'aigua és un plaer. Sí i no. La llei del Tao. Tot és un. Moltes cares i una sola vida.
Pum, pum, quien es? una rosa y un clavel...abre la muralla! Pum...pum, quien es? el sable del coronel...cierra la muralla! Sí i no, dues ales per volar.