9/12/14

Manual del guerriller precari 2

Alimentació i higiene

Un cop acabat el capítol sobre energies del post anterior, avui intentaré fer alguns suggeriments sobre els temes de l'alimentació i la higiene i neteja en general.

- Primer de tot, analitzeu la vostra situació, si és dona el cas que esteu en una situació límit, aturats, sense dret a subsidi, prestacions, etc. Si el vostre patrimoni és mínim, no teniu propietats ni altres bens que us serveixin de recurs, llavors és el moment de parlar amb el vostre assistent social. Ell us tramitarà un volant per sol·licitar menjar, dos cops al mes, al banc d'aliments.
- No tots els aliments són imprescindibles per gaudir d'una bona salut. Alhora de comprar podeu estar-vos de comprar molts que tenen un preu elevat. En el meu cas, com a vegetarià, prescindeixo de carn i peix. Si mengeu ous i llet, apart de varietat de fruits i verdures, no us heu de preocupar per grans mancances. L'únic element que fa ballar el cap és la vitamina B12 que actualment es troba en diversos productes alimentaris i farmacèutics.
- Cada evgada més botigues i supermercats fan més ofertes de productes de caducitat propera amb preus que poden beixar fins a un 50%.
- Si anem al supermercat i grans superfícies, recordeu que els productes més frescos estan situats al darrera dels que no ho són tant. Exploreu bé les dates en cada prestatge d'on voleu agafar un producte.
- Si estàs aturat/da tens més temps que altra gent. Aprofita per identificar quines són les millors ofertes típiques de cada comerç. En un trobaràs més barata una cosa i en un altra convindrà comprar una altra cosa.
- Evita comprar per impuls (a menys que trobis relament una ganga). Sigues conscient de les coses que et convindria tenis i ves mirant a diferents llocs per comparar preus (això val per compres en general).
- Molts aliments estan sobresaturats d'elements, a vegades innecessaris. Un exemple són el sucre i el cacau. Pots convertir 1 litre de batut de cacau en 1 litre i mig afegint llet (normal o descremada), tindrà un gust més suau però és molt fàcil acostumar-si (hi pots afegir un xic de sucre, si no). Els iogurts els pots comprar naturals i després a casa afegir-hi el que vulguis, sucre, cereals, troços de fruita, etc.Estalviaràs i menjaràs més sà.
- La beguda més barata i més sana segueix sent l'aigua. Quan t'avorreixis pensa que també pots fer infusions i tès.
- Lògicament les consumicions fora de casa no hi ha més remei que restringir-les però si volem concedir-nos algún descans de l'austeritat recordeu que a molts espais públics, casals, centres cívics, hospitals, centres culturals, etc. hi ha màquines que ofereixen begudes calentes i fredes a un  preu sempre més baix que en un bar.
- En ocasions, a fires i mercats ofereixen degustacions gratuïtes, també ho podeu aprofitar, no per atipar-vos però sí per pendreu-vos en plan tapa (ocasionalment les superfícies comercials també fan promocions de productes, un altre opció per picar alguna cosa).

Higiene

- Hi ha gent que omple l'armari amb mil productes, xampú, gel, sabó, acondicionador, desodorant, colònia,...no cal. Bàsicament cal tenir: sabó per la dutxa i sabó per les mans, que poden ser ambdós el mateix. La resta de coses ja les comprarem quan siguem rics.
- Si vols aprofitar millor el subministrament d'aigua, pots dutxar-te dins d'un gibrell i aprofitar la recollida d'aigua per abocar-la al vàter i no fer anar tant la cisterna. En alguns casos es pot fer una cosa similar amb la pica de rentar-se les mans.
- Si et home i et vols afaitar, el millor moment per fer-ho és sortint de la dutxa. És el moment en que la humitat de la cara fa innecessari que gastis escuma d'afaitar (una compra menys).
- Si et dutxes amb aigua freda evitaràs la tentació d'entretenir-te i consumir en excés.
- Pel que jo sé fins ara, la marca de sabons més econòmica i menys perjudicial per al medi ambient és Lagarto.
- Si t'ha sobrat aigua després de fer bullir alguna cosa, la pots aprofitar per abocar-la a l'aigüera i rentar plats amb brutícia enganxada.
- A l'hivern se suposa que suem menys, pots espaiar una mica les dutxes, però es clar que això varia en funció de la situació. Si vius en parella, per exemple, has de valorar la frequència en funció de l'activitat i el desig de l'altra persona.