29/11/14

Manual del guerriller precari 1

Avui començo l'elaboració d'una sèrie de entrades que espero puguin ser d'ajuda a tota la gent que viu en la precarietat i la pobresa. Bàsicament donaré idees per a l'estalvi econòmic i la racionalització de les despeses.
Per seguir un cert ordre i no predre'm en els diferents vessants a tocar, començaré parlant de l´ús de les energies domèstiques:

ELECTRICITAT
Aquest és un capítol fonamental ja que es present a la vida de tothom i sovint la via per la que s'esvaeixen molts diners. Anem a desgranar algunes idees:

- Algunes companyies contemplen la possibilitat d'acollir-se a tarifes socials que suposen rebaixes, especialment si estàs en atur. Paga la pena informar-se i saber si acomplim els requisits.

- A casa: desendollar el màxim nombre d'aparells possibles. Alguns d'ells consumeixen energia si només apagues però no desendolles.
A l'hivern gairebé cap aparell es imprescindible. En el meu cas, tinc desendollats fins i tot la nevera i l'escalfador. En els pocs casos que necessito aigua calenta, faig ús de la cuina i escalfo amb gas (més econòmic que l'electricitat) la quantitat d'aigua necessària. Teniu en compte que dutxar-se amb aigua calenta en molts casos és més un hàbit que una necessitat.
Molts aliments a l'hivern soporten perfectament ser guardats a la part més freda de la casa, adapteu-hi un rebost allà. Si teniu balcó potser sigui el lloc ideal per tenir-hi coses si o quan no hi toca el sol. Jo allà hi deixo menjar en una nevera portàtil, tipus càmping.

- Concentreu les activitats en el mínim d'habitacions possibles. Això us permet encendre menys llums i estalviar. Per als espais de trànsit us podeu plantejar la possibilitat de tenir-hi llums dels que van amb placa solar, de posar i treure, que es carreguin a la finestra o altres llocs durant el dia.

- Si acostumeu a dedicar hores a llegir o a utilitzar l'ordinador, el millor és deixar tot apagat a casa i fer l'activitat a la biblioteca, centre cívic o algún espai similar. Estalviareu en llum, calefacció, podreu carregar petits aparells com ara el mòbil, etc. De rebot potser fareu un mica de vida social afegida.

- No cal dir que la calefacció a gas surt més barata que l'elèctrica. Al dormitori la calefacció és un luxe innecessari. Un bon llit amb unes bones vànues us donaran tota la protecció que necessiteu. Una bossa d'aigua calenta al peus us permetrà dormir com un rei sense engegar la calefacció al dormitori. Si heu d'estar a casa breument, una infusió o un cafè us estalviarà encendre res.

- Tampoc cal que arribi calor a la cuina, és un lloc que ja en genera i a més és un lloc on ens movem i nosaltres mateixos generem calor. Els lavabos tampoc no en precisen donat que tot el que si fa no s'extén gaire en el temps. Els fredolics poden posar una estona la calefacció quan es dutxen però sent conscients de que el "taxímetre" corre.
Els espais que gairebé no s'utilitzen, per exemple un traster, deixar-los ben tancats, per evitar pèrdua de calor ambiental.

- Hi ha molts aliments, especialment els de tipus vegetarià, que no precisen ser cuinats, amb el consegüent estalvi en gas. Exploreu aquest camp.

- Jo sempre rento els plats amb aigua freda, en part perque els meus àpats no generen grasses difícils de treure. Penseu que l'aigua, encara que no sigui calenta,  estova la brutícia, només cal donar-li temps. En últim cas sempre la podeu escalfar amb un pot i abocar-la a l'aigüera.

- La tv és bastant prescindible. Proveu de fer la transició i aprofitar les biblioteques per assabentar-vos de les notícies i veure pel·lícules, documentals, etc. També podeu posar la tv a un lloc on no hagiu d'afegir calefacció mentres la mireu, per exemple al dormitori.

-Doneu sempre prioritat a les coses que no siguin elèctriques, llars de foc, estufes a gas, batedores manuals,...també us en podeu estar d'utilitzar liquadores, raspalls de dents elèctrics i altres aparells que són més un caprici que una necessitat. Reconsidereu totes aquelles coses quen funcionen amb un "clic". Penseu sempre en el "taxímetre" que s'amaga al darrera.

- Per extensió és preferible llegir un llibre en format paper a fer-ho en format digital.

-  La rentadora. Normalment porten un manual que explica com aprofitar més bé les seves funcions. Generalment no cal que l'aigua entri gaire calenta, gradueu amb seny.

- En principi diuen que el sistema més econòmic d'il·luminació és el LED, encara que hi ha gent que opinen que no és gaire saludable per a la vista. Cadascú que faci la seva anàlisi, que pot passar per combinar LED i bombetes de baix consum. en qualsevol cas, mireu també d'aprofitar al màxim la llum solar, si en disposeu, es clar.

- Durant les hores del dia que hi hagi sol pugeu totes les persianes i baixeu-les quan comenci a refrescar.

-És millor invertir en uns bons mitjons, jerseis i mantes que en calefacció. No hi estem acostumats però segurament descobrireu que no necessiteu tanta calor com ens fan creure.

A! i recordar-vos un genial invent procedent del temps de les nostres àvies, la bossa d'aigua calenta:



Info suplementària 1
Eco info 2